środa, 1 października 2014

Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym

  • Przepyszne gołąbki inne niż tradycyjne o pysznym farszu i bajecznym sosie


  • Składniki

    - 1 duża kapusta
    - 3 łyżki oleju
    - 1 łyżeczka soli
    farsz:
    - 1 kalarepka ok 0,5 kg
    - 1 papryka
    - 2 ogórki kiszone
    - 3 torebki ryżu brązowego
    - 1 kg mięsa mielonego z łopatki
    - 1 por
    - 1 cebula
    -1/2 łyżeczki kuminu
    - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    - 1 łyżka majeranku
    - kilka ziaren kolendry
    - pieprz ziołowy
    - 2 kostki mięsne
    - sól pieprz czarny
    - olej
    - 1/4 kostki margaryny
    sos:
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mielonych borowików
    - 2 łyżki mąki
    - 50 g serka topionego gołda
    - 1 szklanka jogurtu greckiego
    - woda
    - sól
    - pieprz
  • Sposób przygotowania

    1.
    - w dużym garnku wlać wodę dodać soli i olej zagotować wodę z kapusty wyciąć kaczan
     Włożyć kapustę do wrącej wody cały czas gotować i odrywać stopniowo sparzone liście
    2.
    - Środkowe liście małe z kapusty przemielić przez maszynkę do mięsa lub zetrzeć na tarce
     - Kalarepkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach zalać wodą gotować w osobnym garnku 
    aż zmięknie odcedzić na sicie - ugotować ryż w torebkach
    3. - Farsz na dużej patelni rozpuścić margarynę dolać troszkę oleju Dodać pokrojoną w kostkę
    cebulę zeszklić Dodać pokrojony por mięso razem podsmażyć ciągle mieszać Do mięsa dodać
     odcedzoną kalarepkę paprykę i ogórki starte na tarce na dużych oczkach ora liście zmielone z
     reszty kapusty Dodać kostki mięsne
     przyprawy dusić do odparowania wody   
    4. - Ugotowany ryż przełożyć do miski Dodać mięso z patelni razem wymieszać w razie
     potrzeby doprawić pieprzem i solą faszerować liście kapusty układać na wysmarowanej olejem 
    blasze zalać gorącą wodą piec 150 stopni około 1,5 godziny czas zależy od twardości kapusty
    5.- Sos Rozpuścić masło dodać mąkę wymieszać zalać 400 ml wody ciągle mieszać zagotować
     dodać serek topiony proszek mielonych borowików i jogurt grecki mieszać do zagotowania 
    i połączenia składników doprawić solą i pieprzem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz