poniedziałek, 29 września 2014

Cukinie faszerowane potrawką z piersi kurczaka

  • Nastał sezon na cukinie .Oto moja propozycja na dobry obiad zapraszam.

Składniki
- 4 małe cukinie (ok 20 cm )
- 0,5 kg piersi z kurczaka 
- 0,5 papryki 
- 1 torebka ryżu 
- 1 cebula 
- 1 ,5 łyżki przyprawy grill kurczak 
- sól pieprz 
- 2 łyżki masła 
- kilka gałązek kopru i pietruszki 
- 10 dag sera żółtego
Sposób przygotowania

1.
- Mięso z piersi pokroić w drobną kostkę posypać przyprawą grill kurczak .                                                                     Odłożyć w zimne miejsce na godzinę - ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.                                                                     - Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć środki ,miąższ ze środka pokroić w kostkę.
2.
- Na patelni rozpuścić masło dać mięso smażyć do zrumienienia mięsa Mięso wyłożyć na talerz.                                           Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę lekko zrumienić ,dodać pokrojony z cukinii miąższ.                                                       Dusić pod przykryciem do odparowania wody
3.  - Pietruszkę i koperek posiekać .Paprykę zetrzeć na tarce o                                                                                           grubych oczkach (trzeć paprykę od wewnętrznej strony tak aby skórka została ).                                                                     Dodać do patelni wymieszać, dodać ugotowany ryż i mięso z talerza w razie potrzeby doprawić                                                solą i pieprzem.
  4.  - cukinię posolić oprószyć pieprzem włożyć na blachę wyłożoną papierem do                                                           pieczenia włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego 180 stopni termoobieg .                                                                        - Po wstępnym pieczeniu faszerować cukinię włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut.                                                      Pod koniec pieczenia posypać startym serem podpiec jeszcze 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz