- Nastał sezon na cukinie .Oto moja propozycja na dobry obiad zapraszam.
Składniki
- 4 małe cukinie (ok 20 cm )
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 0,5 papryki
- 1 torebka ryżu
- 1 cebula
- 1 ,5 łyżki przyprawy grill kurczak
- sól pieprz
- 2 łyżki masła
- kilka gałązek kopru i pietruszki
- 10 dag sera żółtego
Sposób przygotowania
- 4 małe cukinie (ok 20 cm )
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 0,5 papryki
- 1 torebka ryżu
- 1 cebula
- 1 ,5 łyżki przyprawy grill kurczak
- sól pieprz
- 2 łyżki masła
- kilka gałązek kopru i pietruszki
- 10 dag sera żółtego
Sposób przygotowania
1.
- Mięso z piersi pokroić w drobną kostkę posypać przyprawą grill kurczak . Odłożyć w zimne miejsce na godzinę - ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. - Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć środki ,miąższ ze środka pokroić w kostkę.
2.
- Na patelni rozpuścić masło dać mięso smażyć do zrumienienia mięsa Mięso wyłożyć na talerz. Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę lekko zrumienić ,dodać pokrojony z cukinii miąższ. Dusić pod przykryciem do odparowania wody
3. - Pietruszkę i koperek posiekać .Paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (trzeć paprykę od wewnętrznej strony tak aby skórka została ). Dodać do patelni wymieszać, dodać ugotowany ryż i mięso z talerza w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
4. - cukinię posolić oprószyć pieprzem włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego 180 stopni termoobieg . - Po wstępnym pieczeniu faszerować cukinię włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym serem podpiec jeszcze 5 minut.
- Mięso z piersi pokroić w drobną kostkę posypać przyprawą grill kurczak . Odłożyć w zimne miejsce na godzinę - ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. - Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć środki ,miąższ ze środka pokroić w kostkę.
- Na patelni rozpuścić masło dać mięso smażyć do zrumienienia mięsa Mięso wyłożyć na talerz. Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę lekko zrumienić ,dodać pokrojony z cukinii miąższ. Dusić pod przykryciem do odparowania wody
3. - Pietruszkę i koperek posiekać .Paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (trzeć paprykę od wewnętrznej strony tak aby skórka została ). Dodać do patelni wymieszać, dodać ugotowany ryż i mięso z talerza w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
4. - cukinię posolić oprószyć pieprzem włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego 180 stopni termoobieg . - Po wstępnym pieczeniu faszerować cukinię włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym serem podpiec jeszcze 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz