czwartek, 25 września 2014

Knedkle śliwkowo jabłkowe

  • mamy sezon na śliwki i jabłka lubię knedle z różnym nadzieniem

  • -

    Składniki

  •  1 kg ziemniaków
    - 30 dag śliwek
    - 2 średnie jabłka
    - mąka ziemniaczana
    - sól
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 2 jajka
    - masło
    - 5 łyżki cukru trzcinowego
  • Sposób przygotowania

    1.
    - ugotowane ziemniaki zmiksować mikserem z 1 łyżką masła i jajkiem zostawić 
    do ostygnięcia co jakiś czas przemieszać
    2. - jabłka obrać zetrzeć na drobnej tarce dodać dodać 2 łyżki cukru cynamon i odsączamy od 
    nadmiaru soku - Śliwki wyjmujemy pestki z jabłek robimy malutkie kulki nadziewamy śliwki  

    3.- Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko troszkę solimy dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy 
    jak na kluski
    4.- Z masy formujemy kulki spłaszczamy dajemy nadzianą śliwkę sklejamy knedle - Wrzucamy
     do wrzątku gotujemy do wypłynięcia knedli na powierzchnię - W rondelku rozpuścić masło lekko
     przysmażyć knedle na talerzu posypać brązowym cukrem cynamonem 
    polać brązowym masłem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz