środa, 17 września 2014

Rolmopsy w zalewie octowej


    • Śledzie robię na święta i na imprezy

    • Składniki

      - 6 filetów śledziowych
      - 1 cebula czerwona
      - 2 cebule białe
      - 2- 3 ogórki kiszone
      - wykałaczki
      zalewa
      - 2 szklanki wody
      - 0,5 szklanki octu
      - 3 łyżki cukru
      - 5 ziela angielskiego
      - 2 liście laurowe
      - 1 łyżka pieprzu kolorowego 
      • Sposób przygotowania

        1.
        - śledzie wymoczyć od nadmiaru soli odsączyć z wody ogórki pokroić na ćwiartki i po dwie
         ćwiartki położyć na filecie zwinąć ruloniki i spiąć wykałaczką zaczynając zwijać od szerszej strony
        2.
        - cebulę pokroić w półksiężyce dać na sito zagotować wodę w czajniku wrzątkiem przelać cebulę
         - zrobić marynatę zagotować wodę z przyprawami dodać cukier i ocet zagotować cebulę dodać do marynaty
         i zastawić do ostygnięcia - zimną marynatę połączyć ze śledziami zostawić do połączenia smaków
         najlepiej zrobić kilka dni wcześniej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz