- Śledzie robię na święta i na imprezy
-
Składniki
- 6 filetów śledziowych
- 1 cebula czerwona
- 2 cebule białe
- 2- 3 ogórki kiszone
- wykałaczki
zalewa
- 2 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu
- 3 łyżki cukru
- 5 ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka pieprzu kolorowego Sposób przygotowania
- 1.
- - śledzie wymoczyć od nadmiaru soli odsączyć z wody ogórki pokroić na ćwiartki i po dwie
- ćwiartki położyć na filecie zwinąć ruloniki i spiąć wykałaczką zaczynając zwijać od szerszej strony
- 2.
- - cebulę pokroić w półksiężyce dać na sito zagotować wodę w czajniku wrzątkiem przelać cebulę
- - zrobić marynatę zagotować wodę z przyprawami dodać cukier i ocet zagotować cebulę dodać do marynaty
- i zastawić do ostygnięcia - zimną marynatę połączyć ze śledziami zostawić do połączenia smaków
- najlepiej zrobić kilka dni wcześniej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz