- Dobra sałatka na zimę dla wielbicieli ostrych smaków
Składniki
- 1,5 kg bobu
- 1 kg cebuli
- 1 kg marchwi
- 100 g papryki ostrej
- pęczek pietruszki
- 1 łyżka soli
zalewa
- 4 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu
-1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek cukru
- 2 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiegoSposób przygotowania
- 1.
- - Zalać bób wodą doprowadzić do wrzenia odlać wodę
- Wlać nową posolić 1/2 łyżki soli gotować
- aż zmięknie odcedzić
- 2.
- - Cebulę pokroić w paski Przełożyć do miski zasypać
- łyżeczką soli wymieszać
- Marchew zetrzeć na grubej tarce przełożyć do garnka zalać
- 1 szklanką wody gotować aż woda odparuje
- Dodać marchew do bobu
- 3.
- - Z papryczek chilli wyjąć pestki pokroić w paski Ugotować
- zalewę z podanych składników
- jak się zalewa zacznie gotować wrzucić cebulę i papryczki
- do zalewy gotować ok 10 minut
- Wlać zalewę do bobu Wszystko razem zagotować
- Gorące dać do słoików zakręcić słoiki
- Pasteryzować 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz