wtorek, 16 września 2014

Ognista sałatka z bobu do słoików


    • Dobra sałatka na zimę dla wielbicieli ostrych smaków




    • Składniki

      - 1,5 kg bobu
      - 1 kg cebuli
      - 1 kg marchwi
      - 100 g papryki ostrej
      - pęczek pietruszki
      - 1 łyżka soli
      zalewa
      - 4 szklanki wody
      - 3/4 szklanki octu
      -1/3 szklanki oleju
      - 1 łyżka soli
      - 5 łyżek cukru
      - 2 liście laurowe
      - 6 kulek ziela angielskiego
      • Sposób przygotowania

        1.
        - Zalać bób wodą doprowadzić do wrzenia odlać wodę 
        Wlać nową posolić 1/2 łyżki soli gotować
         aż zmięknie odcedzić
        2.
        - Cebulę pokroić w paski Przełożyć do miski zasypać 
        łyżeczką soli wymieszać 
        Marchew zetrzeć na grubej tarce przełożyć do garnka zalać
         1 szklanką wody gotować aż woda odparuje 
        Dodać marchew do bobu
        3.
        - Z papryczek chilli wyjąć pestki pokroić w paski Ugotować
         zalewę z podanych składników 
        jak się zalewa zacznie gotować wrzucić cebulę i papryczki 
        do zalewy gotować ok 10 minut
         Wlać zalewę do bobu Wszystko razem zagotować
         Gorące dać do słoików zakręcić słoiki 
        Pasteryzować 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz