sobota, 13 września 2014

Ciasto marchewkowe inaczej

  • Lubię ciasto marchewkowe W tej wersji zrobiło się bardziej wystawne 

  • Składniki

    ciasto
    - 2 szklanki mąki
    - 2 szklanki cukru
    - 1 szklanka oleju
    - 5 jajek
    - 2 szklanki drobno potartej marchewki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
    - 2 łyżeczki sody (płaskie)
    - 2 łyżeczki cynamonu
    - 50 g rodzynek w czekoladzie
    krem
    - 2 szklanki mleka
    - 5 łyżek kaszy manny
    - kostka margaryny
    - 1/2 szklanki cukru
    polewa
    - 1/3 kostki margaryny
    - 3 łyżki kakao
    - 4 łyżki śmietany
    - 5 łyżek cukru
    - 1 łyżka żelatyny
    - 3 łyżki wody

    - 2 galaretki rubinowe
    - 1 duże opakowanie ciastek peti bure nadziane czekoladą
    - dowolny alkohol do moczenia ciastek 
    • Sposób przygotowania

      1.
      ciasto - do miski wbić jajka dodać cukier miksować aż masa zrobi się biała Mąkę wymieszać 
      z proszkiem do pieczenia sodą i cynamonem Na przemian z olejem dodawać do ciasta Cały czas 
      miksować Dodać marchewkę i rodzynki piec 180 % 40 -45 minut do suchego patyczka blacha 20 na 40 cm
      2.
      - galaretki rozpuścić w 500 ml wody zostawić aż ostygnie - przygotować krem zagotować mleko
       z cukrem dodać kaszę i jak zacznie tężeć dodać margarynę cały czas gotować i mieszać aż się 
      rozpuści margaryna zostawić ostudzić masa wygląda troszkę dziwnie ale to tak ma być
      3.
      - Ostygnięte ciasto przekroić na połowę posmarować jedną warstwę 1/2 kremu - Przykryć ciastkami 
      moczonymi w alkoholu - Dać tężejącą galaretkę - Druga połowa ciasta resztę kremu - Kolejna warstwa ciastek moczonych w alkoholu - Na górę polewę : Składniki polewy dać do garnka prócz żelatyny zagotować cały czas mieszać dodać żelatynę dobrze rozmieszać polać ciasto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz