- Lubię ciasto marchewkowe W tej wersji zrobiło się bardziej wystawne
-
Składniki
ciasto
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 5 jajek
- 2 szklanki drobno potartej marchewki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- 2 łyżeczki sody (płaskie)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g rodzynek w czekoladzie
krem
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- kostka margaryny
- 1/2 szklanki cukru
polewa
- 1/3 kostki margaryny
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki śmietany
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki wody
- 2 galaretki rubinowe
- 1 duże opakowanie ciastek peti bure nadziane czekoladą
- dowolny alkohol do moczenia ciastek Sposób przygotowania
- 1.
- ciasto - do miski wbić jajka dodać cukier miksować aż masa zrobi się biała Mąkę wymieszać
- z proszkiem do pieczenia sodą i cynamonem Na przemian z olejem dodawać do ciasta Cały czas
- miksować Dodać marchewkę i rodzynki piec 180 % 40 -45 minut do suchego patyczka blacha 20 na 40 cm
- 2.
- - galaretki rozpuścić w 500 ml wody zostawić aż ostygnie - przygotować krem zagotować mleko
- z cukrem dodać kaszę i jak zacznie tężeć dodać margarynę cały czas gotować i mieszać aż się
- rozpuści margaryna zostawić ostudzić masa wygląda troszkę dziwnie ale to tak ma być
- 3.
- - Ostygnięte ciasto przekroić na połowę posmarować jedną warstwę 1/2 kremu - Przykryć ciastkami
- moczonymi w alkoholu - Dać tężejącą galaretkę - Druga połowa ciasta resztę kremu - Kolejna warstwa ciastek moczonych w alkoholu - Na górę polewę : Składniki polewy dać do garnka prócz żelatyny zagotować cały czas mieszać dodać żelatynę dobrze rozmieszać polać ciasto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz