poniedziałek, 29 września 2014

Bigos z kalarepki

  • Bigos inny niż zwykle


  • Składniki


    - 1 bardzo duża kalarepa (ja mam giganty ważące ponad kilogram )
    - 2 marchewki
    - 1 mała cukinia
    - 1 cebula
    - 1 por
    - 1 duże udko smażone z królika ( można wykorzystać inne mięso które zostało z obiadu lub wędlinę )
    - ziele angielskie
    - liść laurowy
    - 1 mały przecier
    - 2 łyżki papryki słodkiej
    - 1 łyżka majeranek
    -1/4 kostki margaryny
    - olej
    - 1 łyżka mąki
    - kostka rosołowa mięsna
    - pieprz
    - pęczek świeżych ziół pietruszka seler lubczyk 
    • Sposób przygotowania

      1.
      - Kalarepkę marchewki i cukinie zetrzeć na grubej tarce Dać nie wiele wody liść laurowy i ziele angielskie
       Gotować aż zmięknie resztę wody odlać pokruszyć kostkę mięsną dodać majeranek paprykę przecier
       i pokrojone świeże zioła
      2.
      - Cebulę pokroić w pióra por pokroić w paski Na patelni dać troszkę oleju i margarynę
       podsmażyć cebulę i por dodać pokrojone mięso chwilę podsmażyć 
      Dać wszystko do ugotowanej kalarepki rozsypać na powierzchni 1 łyżkę mąki razem wszystko wymieszać 
      doprawić pieprzem w razie potrzeby dosolić albo dodać pół kostki mięsnej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz