- Bigos inny niż zwykle
Składniki
- 1 bardzo duża kalarepa (ja mam giganty ważące ponad kilogram )
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 por
- 1 duże udko smażone z królika ( można wykorzystać inne mięso które zostało z obiadu lub wędlinę )
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 mały przecier
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranek
-1/4 kostki margaryny
- olej
- 1 łyżka mąki
- kostka rosołowa mięsna
- pieprz
- pęczek świeżych ziół pietruszka seler lubczykSposób przygotowania
- 1.
- - Kalarepkę marchewki i cukinie zetrzeć na grubej tarce Dać nie wiele wody liść laurowy i ziele angielskie
- Gotować aż zmięknie resztę wody odlać pokruszyć kostkę mięsną dodać majeranek paprykę przecier
- i pokrojone świeże zioła
- 2.
- - Cebulę pokroić w pióra por pokroić w paski Na patelni dać troszkę oleju i margarynę
- podsmażyć cebulę i por dodać pokrojone mięso chwilę podsmażyć
- Dać wszystko do ugotowanej kalarepki rozsypać na powierzchni 1 łyżkę mąki razem wszystko wymieszać
- doprawić pieprzem w razie potrzeby dosolić albo dodać pół kostki mięsnej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz