wtorek, 16 września 2014

Obiadowe kubeczki

  • Lubię faszerowane warzywa w każdej postaci


  • Składniki

    - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
    - 5 małej cukinii
    - 4 papryki
    - 1 cebula
    -2 ząbki czosnku
    - 1 torebka ryżu
    - 15 dag sera żółtego
    - 3/4 l słoik pomidorów krojonych w sosie własnym przepis w mojej kolekcji
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pomidory-w-sosie-wlasnym-jak-z-puszki
    - 1 łyżka papryki słodkiej
    - kilka listków bazylia
    - 2 kostki rosołowa mięsna
    - sól pieprz
    - 1 łyżka czubata mąki
    - olej
    • Sposób przygotowania

      1.
      - z cukinii i papryki odciąć kapelusiki z papryki usunąć pestki a z cukinii wydrążyć środki 
      miąższ pokroić w drobną kostkę
      2.
      -ugotować ryż cebulę pokroić w kostkę dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć aż się zeszkli
       dodać mięso mielone czosnek przeciśnięty przez praskę kostkę rosołowa smażymy aż się mięso zrumieni 
      dodać pokrojony miąższ z cukinii smażyć do odparowania wody
      3.
      - wymieszać z ryżem doprawić solą pieprzem zostawić lekko ostygnąć - pokroić ser w kostką
       wymieszać z farszem faszerować cukinię i paprykę przykryć kapelusikami poukładać na blachę 
      kostkę rosołowa rozmieszać w 12 l wody wlać na blachę włożyć do piekarnika 180 stopni 
      piec ok 40 minut gdy woda odparuje z blachy dolać trochę gorącej wody
      4.
      - powstały sos zlać z blachy dolać troszkę wody wody zagotować rozrobić 1 łyżkę czubatą 
      mąki w szklance wody zrobić sos do sosu dodać słoik pomidorów 1 łyżkę papryki słodkiej bazylię 
      pokrojoną zagotować doprawić pieprzem i solą można dodać kawałek kostki rosołowej do smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz