- Lubię faszerowane warzywa w każdej postaci
-
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
- 5 małej cukinii
- 4 papryki
- 1 cebula
-2 ząbki czosnku
- 1 torebka ryżu
- 15 dag sera żółtego
- 3/4 l słoik pomidorów krojonych w sosie własnym przepis w mojej kolekcji
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pomidory-w-sosie-wlasnym-jak-z-puszki
- 1 łyżka papryki słodkiej
- kilka listków bazylia
- 2 kostki rosołowa mięsna
- sól pieprz
- 1 łyżka czubata mąki
- olejSposób przygotowania
- 1.
- - z cukinii i papryki odciąć kapelusiki z papryki usunąć pestki a z cukinii wydrążyć środki
- miąższ pokroić w drobną kostkę
- 2.
- -ugotować ryż cebulę pokroić w kostkę dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć aż się zeszkli
- dodać mięso mielone czosnek przeciśnięty przez praskę kostkę rosołowa smażymy aż się mięso zrumieni
- dodać pokrojony miąższ z cukinii smażyć do odparowania wody
- 3.
- - wymieszać z ryżem doprawić solą pieprzem zostawić lekko ostygnąć - pokroić ser w kostką
- wymieszać z farszem faszerować cukinię i paprykę przykryć kapelusikami poukładać na blachę
- kostkę rosołowa rozmieszać w 12 l wody wlać na blachę włożyć do piekarnika 180 stopni
- piec ok 40 minut gdy woda odparuje z blachy dolać trochę gorącej wody
- 4.
- - powstały sos zlać z blachy dolać troszkę wody wody zagotować rozrobić 1 łyżkę czubatą
- mąki w szklance wody zrobić sos do sosu dodać słoik pomidorów 1 łyżkę papryki słodkiej bazylię
- pokrojoną zagotować doprawić pieprzem i solą można dodać kawałek kostki rosołowej do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz