poniedziałek, 29 września 2014

Ciasto poezja smaku

  • Przepyszne ciasto o delikatnym wyglądzie

    •          


    • Składniki

      Biszkopt
      - 3 jajka
      - 3 łyżki mąki
      - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
      - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
      - 1/2 szklanki cukru
      Krem
      - 1 l mleka
      - 3 budynie
      - 6 łyżek cukru
      - 300 g masła
      Galaretka
      - 3 galaretki truskawkowe
      - 3 jabłka
      posypka kokosowa
      - 300 g kokosu
      - 150 g masła
      - 4 łyżki cukru 

    • Sposób przygotowania

      1.
      Biszkopt - Białka oddzielić od żółtek Ubić białka dodać stopniowo cukier gdy się cukier rozpuści 
      dodać po jednym żółtku Cały czas ubijać gdy się pokarzą pęcherze wsypać wymieszane mąki 
      z proszkiem do pieczenia Łyżką delikatnie wymieszać dać na blachę piec 180 stopni ok 20 minut 
      blacha 28 /40 cm
      2.
      Krem - z litra mleka odlać szklankę resztę zagotować z cukrem w szklance mleka rozpuścić
       budynie wlać do gotującego mleka mieszać aż zgęstnieje dać do ostygnięcia budyń przykryć folią
       nie będzie się robić kożuch - masło ucierać dodać stopniowo zimny budyń
      3.
      Galaretka - jabłka obrać pokroić w małą kostkę zalać 1 l gorącej wody wsypać galaretki mieszać 
      aż się rozpuszczą
      4.
      Posypka - masło rozpuścić dodać cukier i kokos chwilę prażyć cały czas mieszać 
      (uważać szybko się przypala )zostawić ostygnąć
      5.
      Zimny biszkopt przełożyć kremem dać galaretkę i posypkę

2 komentarze: