- Przepyszne ciasto o delikatnym wyglądzie
-
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
Krem
- 1 l mleka
- 3 budynie
- 6 łyżek cukru
- 300 g masła
Galaretka
- 3 galaretki truskawkowe
- 3 jabłka
posypka kokosowa
- 300 g kokosu
- 150 g masła
- 4 łyżki cukruSposób przygotowania
- 1.
- Biszkopt - Białka oddzielić od żółtek Ubić białka dodać stopniowo cukier gdy się cukier rozpuści
- dodać po jednym żółtku Cały czas ubijać gdy się pokarzą pęcherze wsypać wymieszane mąki
- z proszkiem do pieczenia Łyżką delikatnie wymieszać dać na blachę piec 180 stopni ok 20 minut
- blacha 28 /40 cm
- 2.
- Krem - z litra mleka odlać szklankę resztę zagotować z cukrem w szklance mleka rozpuścić
- budynie wlać do gotującego mleka mieszać aż zgęstnieje dać do ostygnięcia budyń przykryć folią
- nie będzie się robić kożuch - masło ucierać dodać stopniowo zimny budyń
- 3.
- Galaretka - jabłka obrać pokroić w małą kostkę zalać 1 l gorącej wody wsypać galaretki mieszać
- aż się rozpuszczą
- 4.
- Posypka - masło rozpuścić dodać cukier i kokos chwilę prażyć cały czas mieszać
- (uważać szybko się przypala )zostawić ostygnąć
- 5.
- Zimny biszkopt przełożyć kremem dać galaretkę i posypkę
Jakie apetyczne to ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń