czwartek, 2 października 2014

Ciasto malinowo jeżynowe z budyniem malinowym

  • Coś pysznego do kawy


  • Składniki


    ciasto
    - 60 dkg mąki
    - 1 kostka margaryny
    - 1 szklanka cukru
    - 1 proszek do pieczenia
    - 5 żółtek
    budyń
    - 3 łyżki śmietany
    - 3 budynie malinowe
    - 1 litr mleka
    - 6 łyżek cukru
    ponadto
    - 1 szklanka malin
    - 1 szklanka jeżyn
    - cukier puder do posypania ciasta
    • Sposób przygotowania

      1.
      ciasto - Z podanych składnik zagnieść ciasto podzielić na dwie części Jedną część rozwałkować 
      wyłożyć ma posmarowaną blachę 26 /40 cm
      2.
      - Ugotować budyń Z litra mleka odlać szklankę mleka wymieszać w niej budynie Resztę mleka 
      zagotować z cukrem jak się zacznie gotować mleko wlać rozmieszany budyń mieszać aż powstanie
       gęsta masa
      3.
      - Na wyłożone ciasto wsypać maliny i jeżyny Na owoce wlać gorący budyń Rozwałkować drugą część
       ciasta dać na budyń piec ok 40 - 45 minut 180 stopni - Zimne ciasto posypać obficie cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz