środa, 19 sierpnia 2015

Przecier pomidorowy z bazylią i czosnkiem

  • Bardzo gęsty przecier pomidorowy 
  • Pachnący ziołami i czosnkiem

  • Składniki

    • 5 kg pomidorów
    • 1 opakowanie bazylii można dać świeżą (dodałam świeżej pęczek )
    • 2 duże główki czosnku
    • sól
    • pieprz
    • kilka gałązek tymianku

    • Sposób przygotowania

      1.
      • Pomidory sparzyć obrać z skórki wykroić gniazda 
      • Wycisnąć sok i pestki( nie wyrzucać soku zapraszam 
      do drugiego przepisu ) 
      • Wyciśnięte pomidory przełożyć do garnka dodać gałązki tymianku
       gotować do całkowitego odparowania wody czasami 
      przemieszać uważać aby się nie przypaliło
      2.
      • Gdy woda z pomidorów odparuje wciskamy przez praskę
       czosnek i wsypujemy bazylię sól pieprz do smaku 
      Wszystko razem zmiksować blenderem przełożyć do 
      suchych słoiczków pasteryzować 30 min od zagotowania wody.



      Warzywa psiankowate 2015
      Warzywa psiankowate 2015


      Róbmy przetwory!

3 komentarze: