- Bardzo gęsty przecier pomidorowy
- Pachnący ziołami i czosnkiem
-
Składniki
• 5 kg pomidorów
• 1 opakowanie bazylii można dać świeżą (dodałam świeżej pęczek )
• 2 duże główki czosnku
• sól
• pieprz
• kilka gałązek tymianku Sposób przygotowania
- 1.
- • Pomidory sparzyć obrać z skórki wykroić gniazda
- • Wycisnąć sok i pestki( nie wyrzucać soku zapraszam
- do drugiego przepisu )
- • Wyciśnięte pomidory przełożyć do garnka dodać gałązki tymianku
- gotować do całkowitego odparowania wody czasami
- przemieszać uważać aby się nie przypaliło
- 2.
- • Gdy woda z pomidorów odparuje wciskamy przez praskę
- czosnek i wsypujemy bazylię sól pieprz do smaku
- Wszystko razem zmiksować blenderem przełożyć do
- suchych słoiczków pasteryzować 30 min od zagotowania wody.
- Warzywa psiankowate 2015
taki przecier w środku zimy to będzie prawdziwy rarytas :)
OdpowiedzUsuńOj tak z pewnością :))
OdpowiedzUsuńFajny, taki aromatyczny będzie jak znalazł do makaronu.
OdpowiedzUsuń