niedziela, 3 stycznia 2016

Bigos świąteczny

Pyszny bigos nie tylko w święta






Składniki

• 2 kg kapusty kiszonej
• 80 dag mięsa z karczku
• 50 dag dobrej kiełbasy
• 2 cebule
• 2 marchewki
• 1/3 szklanki suszonych grzybów
• 1/2 szkl żurawiny suszonej
• 2 duże ząbki czosnku
• 2 łyżki miodu płynnego
• 2 marchewki
• 3 łyżki smalcu
• 1 słoik przecieru pomidorowego mały
• garść suszonych pomidorów
• przyprawy
• majeranek
• swoją przyprawa uniwersalna przepis w mojej kolekcji
• sól
• pieprz
• 1 łyżkę mąki
• 5 kulek ziele angielskie
• 2 duże liście laurowe

Sposób przygotowania

1.
• Cebulę pokroić w dużą kostkę podsmażyć na łyżce smalcu
 dodać pokrojone w większą kostkę mięso dodać zmiażdżony
 czosnek przyprawy ziele angielskie 2 łyżki majeranku przyprawę uniwersalną
.Smażyć aż odparuje woda i mięso się troszkę zrumieni
2.
• Na dno dużego garnka dać resztę smalcu wyłożyć część
 kiszonej kapusty drugą warstwę dać podsmażone mięso żurawiną
 suszone pomidory grzyby przykryć resztą kapusty 
Na górę kapusty wlać miód i rozsypać pokrojoną w grube plastry marchewkę
 zalać wszystko przecierem pomidorowym i wodą w której moczyły się grzyby
3.
• Dusić bigos na wolnym ogniu aż zmięknie marchew nie mieszać 
Na koniec dodać podsmażoną kiełbasę
.Posypać górę bigosu łyżką mąki i wszystko wymieszać

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz