niedziela, 3 stycznia 2016

Pierniczki

Pyszne łatwe do zrobienia pierniczki
 nadzieniem z czarnej porzeczki oblane ciemną 
czekoladą i obsypane kokosem lub orzechami



Składniki

ciasto
•350 g mąki
• 1 jajko
• 30 g margaryny
• 170 g cukru
•150 g miodu
• 1,5 łyżki kakao
• 1 łyżeczka amoniaku
• 1 paczka 15 g przyprawa do piernika

Polewa
• 200 g czekolady gorzkiej
• 100 g masła
• 2 łyżki nutelii
• kilka łyżek wody
ponad to

• wiórki kokosowe
• orzechy mielone
• słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni miałam
 czarną porzeczkę własnej roboty

Sposób przygotowania

1.
• Do mąki wsypać cukier,przyprawę do piernika,kakao,amoniak 
razem wszystko wymieszać Dodać jajko i rozpuszczony nie gorący miód
 i margarynę zagnieść ciasto ciasto rozwałkować i wykroić pierniczki Piec 180 stopni
2.
• Upieczone wystudzone pierniki smarować powidłami i zlepić parami
3.
• Polewa rozpuścić margarynę dodać czekoladę i nutellę dolać kilka łyżek 
wody podgrzewać powoli i mieszać aż do połączenia składników
W polewie zanurzyć pierniki obsypać wiórkami lub orzechami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz