środa, 20 stycznia 2016

Ryba po japońsku

Wspaniała ryba którą można podać na święta i imprezy 
zachwyci wszystkich swym smakiem



Składniki

• 1 kg dorsza lub innej ulubionej ryby
• przyprawa do ryb
• kolendra mielona
• pieprz
• sól
Panierka
• 1 jajko
• 3 łyżki mąki
• mleko
• olej do smażenia ryby
Zalewa
• 2 szklanki wody
• 1 mały przecier pomidorowy gęsty
• 5 łyżek ketchupu
• 2 łyżki cukru
• 4 łyżki octu
• 1/4 łyżeczki soli
• 4 kulki ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
Dodatkowo warzywa
• 2 cebule
• 2 papryki mogą być kolorowe lepiej się prezentują( Miałam tylko czerwone )
• 5 korniszonów
• 1 duża marchewka
• 1/2 szklanki oleju 

Sposób przygotowania

1.
Rybę pokroić na mniejsze kawałki posypać przyprawami dać do 
lodówki na kilka godzin najlepiej na noc.
2.
Zalewa :Do wody dodać przecier,ketchup,cukier,ocet,sól,ziele angielskie,
liście laurowe zagotować wszystko razem odstawić do ostygnięcia.
3.
Cebulę pokroić w pióra dać na dużą patelnię dodać olej lekko przesmażyć.
Dodać pokrojoną w słupki marchew smażyć pod przykryciem ok 10 minut
,czasami przemieszać.Dodać pokrojoną w słupki paprykę i smażyć kolejne 
10 minut.Na koniec dać ogórki też pokrojone w słupki smażyć jeszcze 
chwilkę aż odparuje woda odłożyć do przestygnięcia.
4.
Do miski wbić jajko dodać mąkę mieszać wlewając mleko zrobić takie
 gęste ciasto naleśnikowe dodać przyprawę do ryby i pieprz panierować rybę i smażyć
 na rozgrzanym oleju odsączyć na papierowym ręczniku
5.
Do miski włożyć warzywa poukładać rybę przełożyć warzywami i zlać
 wszystko zalewą zostawić najlepiej na drugi dzień aby się połączyły smaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz