- Pyszne ciasto na jesienne wieczory
-
Składniki
ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 2/3 szklanki cukru
- 5 żółtek
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie
- 1,5 kg dyni
- 2 budynie
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 szklanka cukru
- 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- sok z 1 cytryny
piana
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- 0,5 szklanki oleju
- 6 mandarynek Sposób przygotowania
- 1.
- ciasto
- - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać cukier margarynę ,żółtka, startą
- skórkę z cytryny zagnieść ciasto włożyć do lodówki aż się ugotuje nadzienie
- 2.
- nadzienie
- - Dynię zetrzeć na dużych oczkach Włożyć na dużą patelnię zasypać cukrem smażyć
- aż się zredukuje sok
- - Dodać kwasek cytrynowy sok z cytryny
- - W pół szklanki wody rozrobić budyń wlać na dynię cały czas mieszać aż zgęstnieje i się zagotuje
- - Na koniec wsypać galaretkę dobrze wymieszać
- 3.
- - Połowę ciasta wyłożyć na posmarowaną blachę i wyłożoną papierem do pieczenia
- - Na ciasto dać budyń z dyni
- 4.
- Piana
- - Z białek ubić pianę dodać stopniowo cukier cały czas ubijać
- Dodać budyń i olej na przemian pianę wyłożyć na budyń z dyni
- - Na pianę położyć cząsteczki obranych ze skórki mandarynek
- - Na górą poskubać drugą część ciasta Piec w piekarniku 180 stopni 60 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz