sobota, 8 listopada 2014

Ciasto mandarynkowe z dynią

  • Pyszne ciasto na jesienne wieczory



  • Składniki

    ciasto
    - 3 szklanki mąki
    - 1 kostka margaryny
    - 2/3 szklanki cukru
    - 5 żółtek
    - skórka starta z 1 cytryny
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    nadzienie
    - 1,5 kg dyni
    - 2 budynie
    - 1 galaretka pomarańczowa
    - 1 szklanka cukru
    - 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
    - sok z 1 cytryny
    piana
    - 5 białek
    - 1 szklanka cukru
    - 2 budynie waniliowe
    - 0,5 szklanki oleju
    - 6 mandarynek 
    • Sposób przygotowania

      1.
      ciasto
        - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać cukier margarynę ,żółtka, startą 
      skórkę z cytryny zagnieść ciasto włożyć do lodówki aż się ugotuje nadzienie
      2.
      nadzienie 
        - Dynię zetrzeć na dużych oczkach Włożyć na dużą patelnię zasypać cukrem smażyć
         aż się zredukuje sok 
        - Dodać kwasek cytrynowy sok z cytryny
       - W pół szklanki wody rozrobić budyń wlać na dynię cały czas mieszać aż zgęstnieje i się zagotuje
       - Na koniec wsypać galaretkę dobrze wymieszać
      3.

         - Połowę ciasta wyłożyć na posmarowaną blachę i wyłożoną papierem do pieczenia 
        - Na ciasto dać budyń z dyni
      4.
      Piana
         - Z białek ubić pianę dodać stopniowo cukier cały czas ubijać 
         Dodać budyń i olej na przemian pianę wyłożyć na budyń z dyni 
       - Na pianę położyć cząsteczki obranych ze skórki mandarynek
       - Na górą poskubać drugą część ciasta Piec w piekarniku 180 stopni 60 minut 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz