poniedziałek, 24 listopada 2014

Flaki wieprzowe

  • Dobra pożywna zupa


  • Składniki

    - 1 kg flaków wieprzowych
    - 0,5 kg łopatki
    - 1 skrzydło z indyka
    - 3 marchewki
    - 3 pietruszki
    - 1 seler
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 cebula
    - 5 kulek ziela angielskiego
    - 2 liście laurowe
    - 2 gałązki tymianek
    - 2 łyżki majeranek
    - 1 łyżka czerwonej papryki
    - 1 łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu
    - sól
    - kilka gałązek natki pietruszki
    - 1 gałązkę seler
    - 1 gałązka lubczyku
    • Sposób przygotowania

      1.
      - Mięso łopatki skrzydło włożyć do 4 l garnka zalać wodą dodać ziele angielskie liść laurowy 
      czosnek i cebulę ugotować wywar i aż mięso zmięknie doprawić solą
      2.
      - Marchew pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce warzywa włożyć do dużego garnka 
      wlać tyle wody aby przykryło warzywa gotować aż zmiękną do ugotowanych warzyw
       Przełożyć miękkie mięso pokrojone w kostkę i wlać cały wywar z mięsa oprócz cebuli i czosnku 
      które razem się gotowały
      3.
      - Flaki opłukać włożyć do garnka zagotować wodę odcedzić jeżeli są to flaki kupne
       powtórzyć czynność 2 -3 razy ja używam swojskich flaków z blanszowanych więc wylewam 
      wodę jeden raz gdy są twarde gotuję aż zmiękną
      4.
      - miękkie flaki odcedzić włożyć do warzyw doprawić tymiankiem pieprzem solą dodać
       majeranek paprykę gotować wszystko razem ok 20 minut wrzucić na koniec posiekaną
       zieleninę pietruszkę lubczyk i seler

      Zupa najlepiej smakuje na następny dzień 
      Zupę można zagęścić zasmażką ja nie dawałam nie chciałam do zupy dodawać dodatkowego
       tłuszczu :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz