- Dobra pożywna zupa
-
Składniki
- 1 kg flaków wieprzowych
- 0,5 kg łopatki
- 1 skrzydło z indyka
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 seler
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki tymianek
- 2 łyżki majeranek
- 1 łyżka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu
- sól
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 gałązkę seler
- 1 gałązka lubczyku Sposób przygotowania
- 1.
- - Mięso łopatki skrzydło włożyć do 4 l garnka zalać wodą dodać ziele angielskie liść laurowy
- czosnek i cebulę ugotować wywar i aż mięso zmięknie doprawić solą
- 2.
- - Marchew pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce warzywa włożyć do dużego garnka
- wlać tyle wody aby przykryło warzywa gotować aż zmiękną do ugotowanych warzyw
- Przełożyć miękkie mięso pokrojone w kostkę i wlać cały wywar z mięsa oprócz cebuli i czosnku
- które razem się gotowały
- 3.
- - Flaki opłukać włożyć do garnka zagotować wodę odcedzić jeżeli są to flaki kupne
- powtórzyć czynność 2 -3 razy ja używam swojskich flaków z blanszowanych więc wylewam
- wodę jeden raz gdy są twarde gotuję aż zmiękną
- 4.
- - miękkie flaki odcedzić włożyć do warzyw doprawić tymiankiem pieprzem solą dodać
- majeranek paprykę gotować wszystko razem ok 20 minut wrzucić na koniec posiekaną
- zieleninę pietruszkę lubczyk i seler
- Zupa najlepiej smakuje na następny dzień
Zupę można zagęścić zasmażką ja nie dawałam nie chciałam do zupy dodawać dodatkowego - tłuszczu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz