czwartek, 13 listopada 2014

Rolady myśliwskie z boczkiem

  • pyszne rolady o pysznym aromacie leśnych grzybów i boczku


    • Składniki

      - 1,2 kg szynki wieprzowej
      - 1 cebula
      - 30 dkg wędzonego boczku surowego
      - 2 duże ząbki czosnku
      - 3 łyżki czubate mielonych grzybów suszonych
      - sól
      - pieprz
      - 4 kulki ziele angielskie
      - 2 liść laurowy
      - kilka kulek kolendry
      - tymianek szczypta
      - musztarda
      - mąka
      - olej
      - maggi
    • Sposób przygotowania

      1.
      - Z szynki odkroić 6 plastrów mięsa roztłuc tłuczkiem każdy plaster posolić posypać 
      pieprzem i posmarować 1 łyżeczką musztardy
      2.  - Resztę mięsa zmielić przez maszynkę razem z cebula i czosnkiem dodać sól pieprz
       utłuczoną w moździerzu kolendrę tymianek i 1 czubatą łyżkę grzybów mielonych
       razem dobrze wymieszać 
      - Dać farsz na plastry mięsa zwinąć rolady boczek kroić jeden raz aby nie przeciąć do końca
       i drugi plaster do końca Tak aby powstał po rozłożeniu duży płat boczku obłożyć każdą roladę
       związać nitka 
      - Obsmażyć na oleju i mocnym ogniu aby się dobrze zrumieniły zalać rolady ciepłą wodą 
      dodać ziele angielskie liść laurowy resztę grzybów suszonych dusić pod przykryciem 
      aż zmiękną i odparuje woda
      3.  - Rolady wyciągnąć wlać na patelnię wodę w osobnym pojemniku rozrobić 2 łyżki mąki
       i 0,5 litra wody wlać na patelnię cały czas mieszać aż do zagotowania doprawić z maggi



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz