poniedziałek, 17 listopada 2014

Domowa kostka rosołowa z lubczykiem i oliwą z oliwek

  • Przepis pochodzi z internetu Zrobiłam go wg mojego smaku
  •  Skład można zmieniać dowolnie według swoich gustów smakowych 
  • Przyznam że kostkę w sklepie nigdy już nie kupię ta wyszła pachnąca 
  • ziołami a nie chemią a moja zupa smakuje rewelacyjnie


  • Składniki

    - 2 cebule
    - 1 por
    - 3 ząbki duże czosnku
    - 4 marchewki średnie
    - 3 pietruszki
    - 1 seler mały
    - kilka gałązek rozmarynu
    - kilka gałązek tymianku
    - kilka gałązek oregano
    - 3 małe odnogi lubczyku
    - 3 liście pietruszki
    - 1 /2 łyżeczki płaskiej kurkumy
    - 1 łyżeczka przecieru
    - 15 płaskich łyżeczek soli
    - 5 kulki ziela angielskiego
    - 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
    - 6 łyżek oliwy z oliwek
    - 100 ml wody
    • Sposób przygotowania

      1.
      - Cebulę por posiekać (ja siekałam kolejno warzywa w malakserze 
      Można też trzeć na tarce ale dłużej schodzi ) - wlać na patelnię o grubym dnie olej podusić 
      ebulę i por chwilkę - Dodać posiekaną marchewkę pietruszkę seler chwilę przesmażyć
      2.
      - Wlać wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż odparuje woda i zmiękną warzywa 
      - Czasami przemieszać pilnować aby się nie nie przypaliło w razie potrzeby dolać 
      troszkę wody lub oliwy - Pod koniec duszenia dodać zmiksowaną natkę pietruszki lubczyk
       listki tymianku rozmarynu i oregano
      3.
      - Ziele angielskie pieprz zmielić w młynku dodać do warzyw razem z kurkumą s
      olą i koncentratem pomidorowym przesmażyć zostawić do wystudzenia masę 
      wyłożyć do silikonowych foremek i zamrozić - Można przełożyć ją do ozdobnego
       słoika i przechowywać w lodówce kilka miesięcy lub gorące do słoiczków zapasteryzować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz