- Przepis pochodzi z internetu Zrobiłam go wg mojego smaku
- Skład można zmieniać dowolnie według swoich gustów smakowych
- Przyznam że kostkę w sklepie nigdy już nie kupię ta wyszła pachnąca
- ziołami a nie chemią a moja zupa smakuje rewelacyjnie
-
Składniki
- 2 cebule
- 1 por
- 3 ząbki duże czosnku
- 4 marchewki średnie
- 3 pietruszki
- 1 seler mały
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek oregano
- 3 małe odnogi lubczyku
- 3 liście pietruszki
- 1 /2 łyżeczki płaskiej kurkumy
- 1 łyżeczka przecieru
- 15 płaskich łyżeczek soli
- 5 kulki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 100 ml wody Sposób przygotowania
- 1.
- - Cebulę por posiekać (ja siekałam kolejno warzywa w malakserze
- Można też trzeć na tarce ale dłużej schodzi ) - wlać na patelnię o grubym dnie olej podusić
- ebulę i por chwilkę - Dodać posiekaną marchewkę pietruszkę seler chwilę przesmażyć
- 2.
- - Wlać wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż odparuje woda i zmiękną warzywa
- - Czasami przemieszać pilnować aby się nie nie przypaliło w razie potrzeby dolać
- troszkę wody lub oliwy - Pod koniec duszenia dodać zmiksowaną natkę pietruszki lubczyk
- listki tymianku rozmarynu i oregano
- 3.
- - Ziele angielskie pieprz zmielić w młynku dodać do warzyw razem z kurkumą s
- olą i koncentratem pomidorowym przesmażyć zostawić do wystudzenia masę
- wyłożyć do silikonowych foremek i zamrozić - Można przełożyć ją do ozdobnego
- słoika i przechowywać w lodówce kilka miesięcy lub gorące do słoiczków zapasteryzować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz