sobota, 21 listopada 2015

Gołąbki bez zawijania

Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy jęczmiennej W aksamitnym sosie pomidorowym




Składniki

• 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej
• 500 g mięsa mielonego z karczku
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 małej główki kapusty włoskiej
• 1 jajko
• tarta bułka
• olej
• przyprawa do hamburgerów z grilla
sos
• 1 słoik musu pomidorowego (lub mały koncentrat pomidorowy )
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki płaskie mąki
• ok 300 ml wody
• sól
• pieprz
• tymianek
• 1 czubata łyżka papryki słodkiej
• ząbek czosnku

Sposób przygotowania


1,Kapustę poszatkować drobno Do kapusty dodać sól i dobrze wygnieść
Dodać mięso zmielone razem z cebulą i czosnkiem dać ugotowaną 
kaszę wbić jajko dać sól pieprz i przyprawę do hamburgerów z grilla 
wyrabiać masę aż będzie kleista jakby była zbyt rzadka dosypać 
 łyżkę bułki tartej ale nie zawsze jest to konieczne
2. Z masy formować gołąbki obsypać każdy tartą bułką Smażyć na oleju
 z obu stron na rumiano uważać lubią się przyklejać Usmażone gołąbki 
przełożyć do naczynia żaroodpornego wstawić do nagrzanego 
piekarnika 180 stopni na 30 minut
3.Sos W rondelku rozpuścić masło dodać mąkę chwilę przysmażyć dolać 
wodę i mus lub przecier Mieszać cały czas do zagotowania doprawić 
solą pieprzem dodać tymianek,zmiażdżony czosnek i paprykę wszystko razem 
zagotować podawać z gołąbkami.

Jesień pełna warzyw






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz