poniedziałek, 16 listopada 2015

Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus

Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus


Składniki

• 1 kapusta włoska średnia
• 1 /2 kg mięsa mielonego z łopatki
• 1 szklanka kaszy jaglanej
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 1/2 selera średniego
• biała część poru
• 1 cebula
• ząbek czosnku
• kilka płatków suszonego pomidora
• sól
• pieprz
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• kawałek ostrej papryki
• oliwa
• 1/2 l rosołu
• posiekana natka pietruszki
sos
• 1 słoik pomidorów w sosie własnym
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki mąki płaskie
• 2 łyżki papryki słodkiej
• 1/4 łyżeczki bazylii można świeżą
• sól
• pieprz 

Sposób przygotowania

1.
• Na dużej patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę i por dodać posiekany
 czosnek i mięso mielone podsmażyć ok 10 minut Dodać potarte
 warzywa marchew,pietruszkę,seler,papryczkę ostrą i suszone pomidory 
Dolać szklankę wody dusić wszystko pod przykryciem aż zmiękną warzywa 
Dolać troszkę wody zagotować i wsypać kaszę kuskus wyłączyć i 
parzyć pod przykryciem doprawić
2.
W wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy sparzyć lekko kapustę 
z wyciętym głąbem i partiami oddzielać liście, 
Liście kapusty nadziewać przygotowanym farszem zawinąć gołąbki 
włożyć na blachę zalać rosołem a górę posmarować oliwą przykryć 
folią aluminiową zapiekać w nagrzanym piekarniku 180 st
3.
sos W garnku rozpuścić masło dodać mąkę chwilę podsmażyć wlać 
300 ml wody i pomidory mieszać aż powstanie sos dodać przyprawy i 
zmiksować blenderem Jakby sos był zbyt gęsty dolać trochę wody.

Jesień pełna warzyw





Grzyby i warzywa jesienne. 2015

3 komentarze: