niedziela, 22 listopada 2015

Kapusta kiszona

Czas na kiszenie kapusty




Składniki


• 10 kg kapusty szatkowanej
• 10 marchewek
• 10 cebul
• ziarna kopru
• ziarna kminkup
• ok 25 -30 dag soli
• worek do kiszenia kapusty
• gaza lub tetra
• beczka dobrze sprawdzają się wiaderka plastikowe 
np po śledziach z przykrywką



Sposób przygotowania:

1.
• Marchew obrać zetrzeć na grubej tarce Cebulę pokroić w paski
 • Przygotować beczkę do kiszenia kapusty ja wykładam workiem 
• Na przemian układać kapustę troszkę marchewki i cebuli przesypać solą kilka ziaren 
kminku i kopru wszystko razem ubijać ciasno w beczce wytwarzającą wodę
 można nieco odlać ale troszkę musi zostać 
• Na górę położyć gazę i obciążyć zostawić w ciepłym do zakiszenia później 
wynieś do zimnego pomieszczenia.
Jesień pełna warzyw


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz