wtorek, 3 listopada 2015

Muffiny z musli i gruszką

Przepyszne muffiny o pięknym aromacie przypraw i bogactwem suszonych owoców i orzechów


Składniki

• 5 łyżek musli 50 % bakalii
• 1 jogurt gruszkowy 150 ml
• 1/2 szklanki kefiru
• 100 g masła
• 2 łyżki miodu
• 5 łyżek cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 2 jajka
• szczypta kardamonu
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 2 szklanki mąki
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1-2 gruszki 

Sposób przygotowania

1.
• W misce wymieszać musli z jogurtem i miodem zostawić
 na godzinę aby napęczniały
2.
• W drugiej misce wsypać mąkę dodać sodę,cukier,cukier waniliowy
,cynamon,kardamon,wszystko wymieszać
3.
• Do napęczniałych płatków dodać kefir rozpuszczone zimne masło
 jajka mieszać drewnianą miską do połączenia składników
 Połączyć wszystko z suchymi składnikami mieszać
 łyżką gdyby było za gęste dodać kilka łyżek kefiru ciasto przełożyć do foremek
 na górę dać pokrojoną gruszkę Piec 20 minut 180 stopni.


Jesienne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz