niedziela, 12 lipca 2015

Botwinka

  • Pyszna wiosenna zupka w moim wydaniu





  •    

    Składniki

    2 cebule z szczypiorkiem

  • pęczek botwinki 

  • 2 marchewki

  • pęczek koperku

  • pęczek natki pietruszki

  • 3 ziemniaki

  • 1 szklanki śmietany

  • sok z 1/2 cytryny

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • bulion warzywny

  • sól

  • pieprz 

    • Sposób przygotowania

      1.- Z botwinki odkroić większe buraczki i zachować je - Liście oraz mniejsze buraczki pokroić w paski tak samo pokroić cebule koperek pietruszkę i marchewki a ziemniaki w kostkę Zalać wszystko bulionem gotować aż warzywa zmiękną.

      2.- Odłożone buraczki czosnek potrzeć na małej tarce - Do zupy dodać śmietanę zgotować doprawić solą pieprzem- Dodać starte buraczki z czosnkiem cytrynę cukier wszystko razem wymieszać nie gotować już bo straci kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz