poniedziałek, 13 lipca 2015

Cukinia faszerowana w sosie pomidorowym

  • Mój ulubiony obiad




  • Składniki

    - 4 cukinie
    - 1 woreczek ryżu
    - 0.5 kg mięsa mielonego z łopatki
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 200 g sera żółtego
    - mieszanka przypraw do dań chińskich
    - 2 puszki pomidorów krojonych w sosie własnym 
  • (miałam swoje przepis w mojej kolekcji )
    - 2 łyżki mąki
    - 2 łyżki masła lub margaryny
    - 1 łyżka papryki słodkiej

    - świeże zioła :
    - pęczek pietruszki
    - kilka gałązek kopru
    - gałązka lubczyku
    - kilka gałązek oregano
    - sól
    - pieprz
    - olej
    • Sposób przygotowania

      1.
      - ugotować na sypko ryż - cukinie przekroić na połówki 
      wydrążyć środek 
      - Posiekać wydrążony miąższ 
      - Na patelni dać troszkę oleju wrzucić pokrojoną cebulkę smażyć
       aż się zeszkli 
      dodać mięso podsmażyć mięso 
      - Dodać posiekane świeże zioła miąższ z cukinii i słoik 
      pomidorów starty czosnek dusić wszystko razem doprawić mieszanką przypraw do dań chińskich solą i pieprzem 
      smażyć do odparowania wody
       - Farsz mięsny wymieszać z ryżem
      2.
      - Wydrążone cukinie oprószyć solą i pieprzem Nadziać farszem 
      włożyć na blachę
       Do piekarnika 190 stopni na 30 minut pod koniec na górę
      każdej cukinii 
      dać plasterek sera Zostawić chwilę aż się rozpuści ser
      3.
      sos 
      - W garnku rozpuścić masło dodać mąkę ,wymieszać dodać
       300 ml wody 
      i słoik pomidorów Dodać łyżkę czubatą słodkiej papryki
       mieszać cały czas aż się zagotuje Jak by było za gęste dolać 
      troszkę wody 
      Dodać starty czosnek doprawić solą pieprzem dodać 
      posikane zioła

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz