czwartek, 2 lipca 2015

Pasztet z królika z suszonymi pomidorami

Nowa wersja pasztetu bo z mięsa smażonego .
Wyszedł przepyszny.

  • Składniki

    - 1 królik duży
    - 2 liść laurowy
    - 5 ziele angielskie
    - 1 łyżka papryki słodkiej
    - pieprz
    - sól
    - 1 ząbek czosnku
    - 1/4 łyżeczki kurkumy
    - 1 /2 łyżeczki tymianku
    - szczypta kuminu
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - 2 jajka
    - 1/2 szkl suszonych pomidorów
    - 1 wątroba z królika 
  • Sposób przygotowania

1.
  • Podzielony królik na porcje włożyć do patelni dodać ziele angielskie
  •  liść laurowy czosnek posypać kurkumą oraz papryką podsmażyć 
  • można dodać trochę oleju ja nie dodawałam bo królik był tłusty 
  • chwilę obsmażyć Dolać wody dusić aż zmięknie odparuje woda i dobrze 
  • się przysmaży
  •  posypać solą i pieprzem zostawić aż troszkę ostygnie
2.
  • Obrać mięso od kości zmielić przez maszynkę wraz z wątrobą 
  • Dodać kumin tymianek ,gałkę muszkatołową ,jajka i pokruszone suszone pomidory
  •  dobrze razem wymieszać W razie potrzeby doprawić
  •  solą ,pieprzem 
  • Włożyć masę z mięsa do posmarowanej olejem formy zapiec 45- 50 minut 190 stopni

                  Brak komentarzy:

                  Prześlij komentarz