piątek, 4 września 2015

Bigos z młodej kapusty z pieczarkami

Aromatyczny bigos z kapusty i pieczarek,
o pięknym kolorze i wspaniałym smaku


Składniki


• 1 główka kapusty
• 1 papryka czerwona
• 3 pomidory
• 1 mała cukinia
• 25 dag pieczarek
• 2 marchewki
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 łyżeczki kminku
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• 1 łyżka czubata papryki słodkiej
• szczypta chili może być kawałeczek
 papryczki chili
• pęczek ziół lubczyk pietruszka liście selera
• liść laurowy
• 4 kulki angielskie ziele
• 1 łyżka mąki
• 2 łyżki masła
• sól
• pieprz
• olej

Sposób przygotowania

1.
• Kapustę pokroić przełożyć do garnka 
• Zetrzeć marchewkę na dużych oczkach 
• Dodać do kapusty liść laurowy,angielskie 
ziele,kminek 
• Zalać nie wielką ilością wody gotować aż 
kapusta zmięknie i odparuje prawie cała woda 
• Uważać by nie przypalić kapusty
2.
• Cebulę pokroić w kostkę
 • Na patelnię dać masło i kilka łyżek oliwy 
smażyć cebulę dodać czosnek przeciśnięty
 przez praskę,pieczarki pokrojone w plastry,
pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę 
• Dusić wszystko pod przykryciem do 
odparowania wody
3.
• Pod koniec gotowania kapusty dodać
 pokrojone pomidory bez skórki i warzywa 
podsmażone z patelni 
• Doprawić wszystko przyprawami dodać 
posiekane zioła. 
• Wszystko razem podsmażyć na koniec 
obsypać bigos łyżką mąki i zaraz wymieszać



Warzywa psiankowate 2015

       Na ostro






Pora na pomidora!

2 komentarze:

  1. Fajne danie. Dziękuję za Twój wkład w akcję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zgłoszenie kolejnego przepisu do akcji pomidorowej. Prosiłabym jeszcze o dodanie do wpisu pomidorowego banerka :)

    OdpowiedzUsuń