wtorek, 15 września 2015

Gofry z serkiem mascarpone i galaretką jabłkową

Coś na pyszny deser


Składniki

Gofry
• 1,5 szklanki mąki
• 2 jajka
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
• szczypta soli
Nadzienie z sera
• 1 szklanka śmietany 30%
• 1/2 serka mascarpone
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka cukru waniliowego
nadzienie z jabłek
• 4 jabłka średnie
• 1 galaretka agrestowa
• 3 łyżki cukru
• 3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania

1.
Nadzienie z jabłek • Jabłka obrać pokroić w małą kostkę,Zalać wodą gotować 
około 10 minut dodać cukier i cukier waniliowy.
Wyłączyć ogień wymieszać jabłka z galaretką zostawić aby wystygła 
od czasu do czasu przemieszać
2.
Nadzienie z sera • Do śmietany dodać łyżkę cukru i łyżkę cukru waniliowego
 oraz serek mascarpone ubijać mikserem aż zrobi się gęsta masa
3.
Gofry • Białka ubić na sztywną pianę Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia 
cukrem i szczyptą soli wlać mleko zaraz wszystko zmiksować 
dodać żółtka i rozpuszczone wystudzone masło.
Ciasto wychodzi dosyć gęste Połączyć delikatnie jak biszkopt z białkami 
smażyć w rozgrzanej gofrownicy
4.
• Usmażone gofry posmarować serkiem i na górę położyć galaretkę jabłkową.

100 przepisów na gofry

2 komentarze: