Próbowałam wiele przepisów na ogórki kiszone.
Ale ten przepis jest najlepszy wypróbujcie sami
Składniki
- ogórki
- chrzan
- koper
- liście winogrona + młode pędy winorośli
- czosnek
- woda
- sól
Sposób przygotowania
1.- Do każdego słoika dać dużo kopru po dwa
liście winogrona starać się wybierać młode liście
Można też dać młode pędy winorośli ,
gruby kawałek chrzanu ,dodać duży ząbek czosnku
Ogórki ciasno ułożyć do kiszenia wybierać małe ogórki
2.Zagotować wodę na każdy litr wody daję
1 czubatą łyżkę soli Dobrze wymieszać sól
Zalać gorącą zalewą ogórki i zakręcić słoiki
wynieść słoiki do spiżarki nie trzymać w ciepłym
i słonecznym miejscu
Ogórki powoli kisną i są bardziej smaczne
Nawet wiosną gdy się otwiera słoik woda
gazuje jak z syfonu. A ogórki są jak świeżo kiszone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz