wtorek, 8 września 2015

Ogórki kiszone

Próbowałam wiele przepisów na ogórki kiszone.
Ale ten przepis jest najlepszy wypróbujcie sami

Składniki

- ogórki
- chrzan
- koper
- liście winogrona + młode pędy winorośli
- czosnek
- woda
- sól 

Sposób przygotowania

1.- Do każdego słoika dać dużo kopru po dwa 
liście winogrona starać się wybierać młode liście 
Można też dać młode pędy winorośli ,
gruby kawałek chrzanu ,dodać duży ząbek czosnku
 Ogórki ciasno ułożyć do kiszenia wybierać małe ogórki
2.Zagotować wodę na każdy litr wody daję 
1 czubatą łyżkę soli Dobrze wymieszać sól 
Zalać gorącą zalewą ogórki i zakręcić słoiki 
wynieść słoiki do spiżarki nie trzymać w ciepłym
 i słonecznym miejscu 
Ogórki powoli kisną i są bardziej smaczne
 Nawet wiosną gdy się otwiera słoik woda 
gazuje jak z syfonu. A ogórki są jak świeżo kiszone.

Róbmy przetwory!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz