Buchty z mięsem to śląskie regionalne danie
które często gości w moim domu
Składniki
Pieczeń
• 1,2 kg pieczeni z tłuszczem
• sól
• pieprz
• tymianek dałam kilka gałązek
• 1 duży ząbek czosnku
• szczypta gałki muszkatołowa
• ziele angielskie
• liść laurowy
• olej
• 1 kiszony ogórek
• kilka plastrów wędzonego surowego boczku
• 1 łyżka smalcu
• 1 cebula
• kostka mięsna
• 2 łyżki mąki
buchty
• 3 szklanki mąki (0,5 kg )
• 3 łyżki masła rozpuszczonego
• 1 jajko
• 1 żółtko
• 1 szklanka mleka
• 25 g drożdży
• 1 łyżka cukru płaska
Sposób przygotowania
- 1.
Pieczeń • Mięso posypać solą pieprzem czosnek
zetrzeć na tarce pokropić mięso olejem dodać liść laurowy
i angielskie ziele tymianek mięso zostawić na kilka godzin
w marynacie najlepiej na noc
- 2.
• Rozgrzać patelnię dodać 1 łyżkę smalcu mięso
obsmażyć ze wszystkich stron przełożyć do naczynia
żaroodpornego wraz z tłuszczem z patelni zalać wodą dodać
1/2 kostki rosołowej ogórka w plastry i boczek
Dusić pod przykryciem aż zmięknie mięso i ładnie się zrumieni
Mięso pokroić w plastry
- 3.
• Z powstałego wywaru zrobić sos dolać wodę aby zrobiło
się ok 1/2 litra wywaru zagotować przelać wszystko przez sito.
W szklance wody rozrobić 2 łyżki lekko czubate mąki.
Wlać do sosu mieszać cały czas aż się zagotuje w razie potrzeby
dolać troszkę wody
Doprawić solą pieprzem dodać troszkę kostki mięsnej do smaku
Włożyć do sosu plastry mięsa odstawić w ciepłe miejsce
- 4.
Buchty • Drożdże rozkruszyć w pojemniku rozetrzeć
z cukrem dodać 1/3 szklanki mleka ciepłego i 1 łyżkę mąki
wszystko rozmieszać.Przykryć zostawić aż wyrośnie zaczyn
- 5.
• Do miski dać resztę mąki Dodać masło jajka resztę
mleka i wyrośnięty zaczyn Wyrobić dobrze ciasto aż będzie
odchodzić od rąk.Miskę posypać o drobiną mąki włożyć
Ciasto przykryć ściereczką zostawić aż dobrze wyrośnie
- 6.
• Z wyrośniętego ciasta formować buchty,
Chwilę zostawić na stolnicy aby podrosły.
Parować partiami w parowarze lub na gazie zawiązanej
nad gotująca się wodą Parować pod przykryciem około 20 minut
Buchty podawać z sosem i mięsem
Smaczne :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych dań :))
OdpowiedzUsuń