wtorek, 15 września 2015

Buchty z mięsem

Buchty z mięsem to śląskie regionalne danie 
które często gości w moim domu




Składniki

Pieczeń
• 1,2 kg pieczeni z tłuszczem
• sól
• pieprz
• tymianek dałam kilka gałązek
• 1 duży ząbek czosnku
• szczypta gałki muszkatołowa
• ziele angielskie
• liść laurowy
• olej
• 1 kiszony ogórek
• kilka plastrów wędzonego surowego boczku
• 1 łyżka smalcu
• 1 cebula
• kostka mięsna
• 2 łyżki mąki
buchty
• 3 szklanki mąki (0,5 kg )
• 3 łyżki masła rozpuszczonego
• 1 jajko
• 1 żółtko
• 1 szklanka mleka
• 25 g drożdży
• 1 łyżka cukru płaska

Sposób przygotowania

1.
Pieczeń • Mięso posypać solą pieprzem czosnek
 zetrzeć na tarce pokropić mięso olejem dodać liść laurowy
 i angielskie ziele tymianek mięso zostawić na kilka godzin 
w marynacie najlepiej na noc
2.
• Rozgrzać patelnię dodać 1 łyżkę smalcu mięso 
obsmażyć ze wszystkich stron przełożyć do naczynia 
żaroodpornego wraz z tłuszczem z patelni zalać wodą dodać
 1/2 kostki rosołowej ogórka w plastry i boczek 
Dusić pod przykryciem aż zmięknie mięso i ładnie się zrumieni 
Mięso pokroić w plastry
3.
• Z powstałego wywaru zrobić sos dolać wodę aby zrobiło 
się ok 1/2 litra wywaru zagotować przelać wszystko przez sito.
W szklance wody rozrobić 2 łyżki lekko czubate mąki.
Wlać do sosu mieszać cały czas aż się zagotuje w razie potrzeby 
dolać troszkę wody 
Doprawić solą pieprzem dodać troszkę kostki mięsnej do smaku 
Włożyć do sosu plastry mięsa odstawić w ciepłe miejsce
4.
Buchty • Drożdże rozkruszyć w pojemniku rozetrzeć
 z cukrem dodać 1/3 szklanki mleka ciepłego i 1 łyżkę mąki 
wszystko rozmieszać.Przykryć zostawić aż wyrośnie zaczyn
5.
• Do miski dać resztę mąki Dodać masło jajka resztę
 mleka i wyrośnięty zaczyn Wyrobić dobrze ciasto aż będzie 
odchodzić od rąk.Miskę posypać o drobiną mąki włożyć
 Ciasto przykryć ściereczką zostawić aż dobrze wyrośnie
6.
• Z wyrośniętego ciasta formować buchty,
Chwilę zostawić na stolnicy aby podrosły.
Parować partiami w parowarze lub na gazie zawiązanej 
nad gotująca się wodą Parować pod przykryciem około 20 minut 
Buchty podawać z sosem i mięsem

2 komentarze: