poniedziałek, 7 września 2015

Ciasto jabłkowe

Czas na kawę zapraszam na proste
 smaczne jesienne ciasto


Składniki

ciasto
• 2 szklanki mąki
• 2 szklanki cukru
• 1 szklanka oleju
• 5 jajek
• 2 szklanki startych jabłek na grubej tarce
• 2 łyżeczki sody (płaskie)
• 2 łyżeczki cynamonu
• 2 łyżki kakao
polewa
• 1/2 kostki margaryny
• 5 łyżek cukru
• 2 łyżki śmietany
• 5 łyżek wody
• 5 łyżek mleka w proszku
• 1 płaska łyżka żelatyny 

Sposób przygotowania

1.
• Jajka ubić z cukrem na puszystą masę 
• Mąkę wymieszać z cynamonem,dodać kakao,sodę
 wszystko razem wymieszać 
• Stopniowo dodawać do ubitych jajek na przemian 
z olejem na koniec wsypać starte jabłka wymieszać 
• Wlać ciasto na posmarowaną blachę tłuszczem
 i wysypaną tartą bułką Piec ok 45 minut 190 stopni 
wymiary blachy 20/40 cm
2.
Polewa • margarynę rozpuścić dodać cukier 
mleko w proszku,śmietanę,i wodę 
• Mieszać cały czas podgrzewać na wolnym ogniu
 (gdyby masa robiła się zbyt gęsta dolać kilka łyżek wody)
 • Gdy polewa prawie będzie się gotować 
wymieszać żelatynę gorącą polewę wlać na ostygnięte ciasto

2 komentarze: