poniedziałek, 7 września 2015

Kapusta niebieska do obiadu

Najlepiej smakuje z kluskami i roladą



Składniki

• 1/2 główki kapusty czerwonej
• 1 cebula
• sok z 1/2 cytryny
• 1 łyżka cukru
• 2 łyżki margaryny łub kilka łyżek oleju
• pieprz do smaku
• sól 

Sposób przygotowania

1.
• Kapustę pokroić dodać wodę sól i ugotować
 do miękkości 
• Kapustę dobrze wycedzić z wody

2.
• Do odcedzonej gorącej kapusty dać
 2 łyżki margaryny 
(lub kilka łyżek oleju ale olej zmienia nieco smak),
cebulkę pokrojoną w kostkę 
• Wlać cytrynę dodać cukier pieprz wymieszać 
ewentualnie dosolić do smaku

2 komentarze:

  1. Ja dodaję jeszcze podsmażony boczek i troszkę słoninki. Do tego obowiązkowo rolada i kluski śląskie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też dobre moja mama tak kiedyś robiła dzięki za przypomnienie muszę tak kiedyś zrobić Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń