Smaczna galareta zamknięta w słoikach
może służyć jako wędlina do chleba
Składniki
• Kurczak ok 1,5 kg
• 2 ząbki czosnku
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 1 cebula
• kawałek selera
• 1 liść selera i lubczyku
• 1/2 puszki groszku
• 1,5 paczki żelatyny
• sól
• pieprz
Sposób przygotowania
- 1.
• Kurczak podzielić na ćwiartki włożyć do
dużego garnka
• Zalać wodą dodać w całości marchew seler
,pietruszkę,czosnek,cebulę i zwinięte nitką listki
selera i lubczyku
• Dodać sól pieprz wg swojego smaku
• Gotować wszystko jak rosół na wolnym ogniu
aż mięso będzie miękkie
- 2.
• Miękkie mięso obrać z kości podzielić do
wyparzonych suchych słoiczków
• Dodać do każdego słoiczka kilka plastrów
marchwi i groszek
- 3.
• z pozostałego wywaru odlać 2 l zagotować i
rozpuścić żelatynę gorącym wywarem
zalać mięso w słoiczkach
• Słoiczki zaraz zakręcić włożyć do garnka zalać
ciepłą wodą pasteryzować 2,5 godziny na wolnym ogniu
• Zostawić w wodzie do ostygnięcia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz