poniedziałek, 7 września 2015

Galareta z kurczaka do słoików

Smaczna galareta zamknięta w słoikach
 może służyć jako wędlina do chleba


Składniki

• Kurczak ok 1,5 kg
• 2 ząbki czosnku
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 1 cebula
• kawałek selera
• 1 liść selera i lubczyku
• 1/2 puszki groszku
• 1,5 paczki żelatyny
• sól
• pieprz

Sposób przygotowania

1.
• Kurczak podzielić na ćwiartki włożyć do
 dużego garnka 
• Zalać wodą dodać w całości marchew seler
,pietruszkę,czosnek,cebulę i zwinięte nitką listki 
selera i lubczyku 
• Dodać sól pieprz wg swojego smaku
 • Gotować wszystko jak rosół na wolnym ogniu 
aż mięso będzie miękkie
2.
• Miękkie mięso obrać z kości podzielić do 
wyparzonych suchych słoiczków 
• Dodać do każdego słoiczka kilka plastrów
 marchwi i groszek
3.
• z pozostałego wywaru odlać 2 l zagotować i
 rozpuścić żelatynę gorącym wywarem 
zalać mięso w słoiczkach 
• Słoiczki zaraz zakręcić włożyć do garnka zalać 
ciepłą wodą pasteryzować 2,5 godziny na wolnym ogniu 
• Zostawić w wodzie do ostygnięcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz