środa, 23 września 2015

Szarlotka z serkiem mascarpone

Chwila przy filiżance kawy i szarlotce




Składniki

ciasto
• 300 g mąki
• 125 g masła
• 1 szklanka cukru pudru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 3 żółtka
Nadzienie
• 10 średnich jabłek
• 3 łyżki tartej bułki Gdy jabłka są mniej soczyste dać 2 łyżki
• 6 łyżek cukru (zależne jak słodkie są jabłka )
• 1 łyżka cynamonu
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
piana
• 3 białka
• 1 serek mascarpone
• 1 budyń śmietankowy
• 1 szklanka cukru pudru
kruszonka
• 1,5 szklanki mąki
• 125 g masła
• 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania

1.
Ciasto • Mąkę posiekać z masłem dodać cukier puder jajka proszek 
do pieczenia i śmietanę zagnieść dość szybko ciasto.Jakby się kleiło troszkę 
oprószyć mąką ale nie dużo Owinąć w folię,włożyć na 2 godz do lodówki
2.
• Jabłka obrać pokroić w plasterki Posypać cukrem,cukrem waniliowym,
cynamonem i tartą bułką
3.
• Z chłodzone ciasto wyjąć z lodówki wyłożyć posmarowaną blachę 
20/40 cm papierem do pieczenia Wyłożyć ciastem może się kleić 
Radzę ręce maczać w mące będzie łatwiej • Na ciasto wyłożyć jabłka 
• Zrobić kruszonkę miękkie masło zagnieść w misce z mąką i cukrem pudrem
4.
• Białka ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę
 Dodać serek mascarpone i budyń wymieszać wszystko na wolnych 
obrotach wyłożyć pianę serową na jabłkach Na górę dać 
kruszonkę piec na złoty kolor w piekarniku na 180 stopni.



Jesienne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz