Pyszna kiełbaska do chleba
Składniki
• 1,5 kg mięsa z łopatki
• 1 główka czosnku
• 1 łyżeczka peklosoli
• pieprz sól wg smaku
• szczypta gałki muszkatołowej
• 2/3 szklanki wody
• 2 łyżki żelatyny
• 5 łyżek smalcu najlepiej swojski
Sposób przygotowania
- 1.
• Mięso wyczyścić z błon pokroić w niewielką kostkę
• Przełożyć do miski dodać peklosól sól pieprz do smaku
• Uważać z soleniem (peklosól jest mocno słona)
oraz szczyptę gałki muszkatołowej
• Dodać starty na drobnej tarce czosnek wlać wodę
wsypać żelatynę wyrabiać masę aż zrobi się taka
gęsta i kleista
- 2.
• Masę mięsną przełożyć do słoików mocno
uciskać łyżką aby nie było pęcherzów powietrza
• Słoiki dać do lodówki na dzień nawet dwa nie zakręcone
- 3.
• Do każdego słoika włożyć 1 łyżkę płaską smalcu
można to pominąć
Ale leprze jest ze smalcem mięsko nie jest suche
• słoiki zakręcić wstawić do garnka zalać wodą
2/3 wysokość słoika gotować pod przykryciem
2,5 - 3 godziny na wolnym ogniu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz