poniedziałek, 7 września 2015

Kiełbasa do słoików

Pyszna kiełbaska do chleba



Składniki


• 1,5 kg mięsa z łopatki
• 1 główka czosnku
• 1 łyżeczka peklosoli
• pieprz sól wg smaku
• szczypta gałki muszkatołowej
• 2/3 szklanki wody
• 2 łyżki żelatyny
• 5 łyżek smalcu najlepiej swojski 

Sposób przygotowania

1.
• Mięso wyczyścić z błon pokroić w niewielką kostkę
• Przełożyć do miski dodać peklosól sól pieprz do smaku 
• Uważać z soleniem (peklosól jest mocno słona) 
oraz szczyptę gałki muszkatołowej 
• Dodać starty na drobnej tarce czosnek wlać wodę
 wsypać żelatynę wyrabiać masę aż zrobi się taka 
gęsta i kleista
2.
• Masę mięsną przełożyć do słoików mocno
 uciskać łyżką aby nie było pęcherzów powietrza 
• Słoiki dać do lodówki na dzień nawet dwa nie zakręcone
3.
• Do każdego słoika włożyć 1 łyżkę płaską smalcu
 można to pominąć 
Ale leprze jest ze smalcem mięsko nie jest suche 
• słoiki zakręcić wstawić do garnka zalać wodą 
2/3 wysokość słoika gotować pod przykryciem 
2,5 - 3 godziny na wolnym ogniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz